Güneş Enerjisi Proje Ve Uygulama

Güneş enerjisi proje örnekleri dünyada ve ülkemizde büyük bir artış sergilemiştir. Kaynağını güneşten alması, temiz ve yenilenebilir olması kullanımını her geçen gün arttırır.

Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle beraber, güneş enerjisini elde etmenin yolları da artış sergilemiştir. Ancak en çok tercih edilen güneşten yeryüzüne gelen ışınların, FV güneş enerji panelleriyle yakalayarak, elektrik enerjisine döndüren FV cihazlardır.

Bunun haricinde termal enerji sistemleri de bu kategoride yer alır. Özellikle kapalı alanlar ile sıvıları ısıtmada tercih edilir. Bu kapsamda ticari ya da evsel kullanımları söz konusudur. Gereksinim çerçevesinde ihtiyaç çerçevesinde güneş enerjili sıcak su sistemleri kurulabileceği gibi, binaların tasarımı pasif güneş enerjisinden yararlanacak şekilde de tasarlanabilir.

Bu kapsamda firmamız, güneş enerjisi proje ve uygulama işlerinizden en olumlu sonuçları almanızda yardımcı olur. Güneşlenmeden en üst derecede yararlanmanız sağlanarak, elde ettiğiniz elektrik arttırılır.

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları Nelerdir?

Güneş enerjisi kullanımı ve çalışmaları 1970’ler ardından büyük bir hız kazanmıştır. Bunun etkisiyle güneş enerjisi kullanım alanları günümüzde oldukça geniş bir sektörde uygun hale gelmiştir. Söz konusu alanlardan bazıları şöyledir;

  1. Park ve bahçelerde
  2. Trafik, sokak ve işaret lambalarında,
  3. Sebze ve meyvelerin solar paneller yardımıyla ısıtılmasında
  4. Tarımsal sulama için az maliyetli sıcak su sağlamada
  5. Elektriğin ulaşamadığı noktalarda
  6. Hastanelerde
  7. Otellerde
  8. Akaryakıt istasyonlarında
  9. Tarım ve hayvancılık sektörlerinde
  10. Binalarda
  11. Müstakil evlerde
  12. Özel sektör üzerinden fabrikalarda
  13. Endüstriyel alanlarda

Bu alanlar çoğaltılabilecek olmakla beraber, günlük hayatta da pek çok yeni ürün de görülmeye başlanmıştır. İçlerinde bazı örnekler şöyledir;

  1. Güneş enerjisi kullanan çim biçme makinesi
  2. Güneş enerjisi kullanan taşınabilir medya oynatıcısı
  3. Güneş enerjisi kullanan güneş gözlüğü
  4. Güneş enerjisi kullanan Wi-Fi
  5. Güneş enerji kullanan aydınlatma sistemi
  6. Güneş enerjisi kullanan laptop çantası
  7. Güneş enerjisi kullanan yeraltı tarım zararlıları kovucuları
  8. Güneş enerjisi kullanan şarj aletleri
  9. Güneş enerjisi kullanan çadırlar

Dolayısıyla Güneş enerjisi kullanımı oldukça geniş bir alana hitap etmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle beraber enerji ihtiyacının artması da bu enerji türüne yönelimi arttırmaktadır.

Güneş Enerjisi Avantajları Nelerdir?

Güneş enerji projesi çok sayıda avantaja sahiptir. Bunların da getirdiği etkiyle kullanımı dünya genelinde hızlı şekilde artmaktadır. Güneş enerjisiyle çalışan arabalar konuya verilebilecek bir örnek olup, sistemin artıları şöyledir;

  1. Tükenmeyen ve yenilenebilir özelliğe sahiptir.
  2. Temiz bir enerjidir. Dolayısıyla radyasyon, çevre kirletici ve sair atıkları bulunmaz.
  3. Enerji ihtiyacı olan her lokasyonda kullanılabilir.
  4. Dışa bağımlılık bulunmaz.
  5. İşletmeye giderleri azdır.

Kullanım alanın geniş olması ve pratikliği de sayılabilecek diğer avantajları arasındadır.

Güneş Enerjisi Üzerinden Elektrik Nasıl Üretilebilir?

Güneş enerjisi ile yapılabilecek projeler temelde yatırımcının isteğine, ürününe ve bölgeye göre belirlenir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu konuda herhangi bir kısıtlama yer almayıp, tamamen girişimlerin özgürlüğündedir.

Güneş enerjisi projelerinde temel olarak solar sistem veya güneş panelleri kullanılır. Güneşten her gün gelen ışınlar, söz konusu panellerde birikir. Ardından da dönüştürülmesi yapılır.

Sistemde yer alan panellerin alt ve üst bölgelerinde voltaj meydana getirilir. Enerji akışı bu sayede elektrik devresi ve teçhizatı üzerinden yapılır. Bu durum “FotoVoltaik” olarak da adlandırılır. Elektrik enerjisi almak için doğru akım, sistem içerisinde alternatif akıma döndürülür.

Güneş Enerjisi Nasıl Çalışır?

Güneş enerjisi çalışma prensibi panellere dayanır. Bu cihazlar cam muhafaza ünitesi, metal çerçeve, panel çerçevesinde elde edilen elektrik akımını ulaştırmada tercih edile alternatif ve doğru akım kabloları ile silikon hücrelerinden meydana gelir.

Silikon bir ametal olup, güneş tarafından gelen ışınları emmede ve dönüştürmede rol sahibi bir iletkendir. Işınlar buraya geldiğinde içerisinde yer alan elektronlar devreye girerek, elektrik akımını başlatır. Bu durum kısaca FotoVoltaik olarak da adlandırılır.

Ardında da panel içerisinde ışınlar doğru akıma çevrilir. Sonrasında ise alternatif akıma dönüştürülmesi yapılır.

Güneş Enerjisi Projelerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Güneş enerjisi proje örnekleri yapılırken kurulum öncesinde bölgenin yıl içerisinde ne kadar güneş aldığı, panellerin nasıl yerleştirileceği büyük önem taşır. Zira hatalı konumlandırılması durumunda, alınan verim düşecek, böylece elektrik istenen seviyelerde olmayacaktır.

Genel düşünce güneş enerjisinin yaz aylarında kullanılabileceğine yönelik de olsa, sistemin çalışmasında sıcaklığın hiçbir etkisi bulunmaz. Zira hava yağmurlu veya soğuk dahi olsa, güneş ışınları engellenmedikçe her mevsim ve gün kullanılabilir.

Dolayısıyla bölgenin soğukluk durumuna değil, yılın kaç günü güneş gördüğü durumu ölçülmelidir. Böylece daha profesyonel çalışmalar gerçekleştirilir.

Güneş Enerjisi Projeleri ve Uygulamaları

Güneş enerjisi proje ve uygulamaları üzerine hizmet veren firmamız, profesyonel ekiplerle beraber en iyi çözüm önerilerine kavuşmanızı sağlamaktadır. Garantili çözüm önerilerimiz ile ürettiğiniz elektrikten en fazla verimi almanız mümkündür.

Kurulum aşamasında geçmeden önce bünyemizde bulunan teknik ekipler ve uzman mühendisler, taslağını verdiğiniz projenin üzerinden geçerek, incelemeler ve önerilerde bulunur. Bu kapsamda uygulama yerinin uygunluğu, güneş alma durumu gibi konuların üzerinden geçilir.

Şayet projenin yapılacağı ilk konumdan alınabilecek sonuçlar düşükse, sizlerle yapılan görüşmelerde daha uygun bölgeler incelenir. Böylece yatırımınızdan en iyi neticeyi almanız sağlanır. Ön hazırlıklar böylece tamamlandıktan sonra sistemin unsurları hazırlanarak, gerekli kurulum işlemleri vardır.

Bununla beraber proje onay süreci için bazı evrakları da tamamlamalıdır. Şirketin faaliyet belgesi, şirketin vergi levhası ve imza sirküleri de dâhil olmak üzere bazı evraklar hazırlanmalıdır. Ardından tüm kurulum işlemleri dikkatli ve titiz bir şekilde gerçekleştirilerek, kullanıma sunulur.