Rüzgar Enerjisi Proje ve Uygulama
Kesintisiz ve yenilenebilir nitelikte enerji sağlamak, günümüzde en büyük gereksinimler arasındadır. Bunu sağlamanın yollarından birisi de Rüzgar Enerjisi olmaktadır. Türkiye’de bu enerjiden yararlanmak için ilk santral, 1998 yılında İzmir İlinde kurulmuştur.
Santrallerin temelini türbinler oluşturur. Bu sistemler kinetik enerjiyi öncelikle mekanik enerjiye, ardından da elektrik enerjisine çevirir. Yapısı itibariyle,
- Kule,
- Kanatlar,
- Rotor,
- Dişli Kutusu,
- Generatör
- Elektrik-Elektronik unsurlarından meydana gelir.
Rüzgarın sahip olduğu kinetik enerji, öncelikle rotor içerisinde mekanik enerjiye döndürülür. Ardından rotor milinin devri hızlandırılır ve gövdede yer alan Generatör üzerine gönderilir. Elektrik enerjisi de buradan elde edilir. Son olarak aküler yardımıyla depolanarak ya alıcılar vasıtasıyla ulaştırılması yapılır.
Sistemlerin kurulurken rüzgar hesaplaması ve yeri büyük önem arz eder. Rüzgar açısının hatalı hesaplaması, alınan verim ile üretilen elektriğin daha az olmasına neden olur. Firmamız bu konuda size en iyi çözüm önerilerini sunar. Böylece daha düşük masraflarla, daha fazla elektrik enerjisi üretmenize yardım edilir.
Rüzgar Enerjisi Projeleri Nerelerde Kullanılabilir?
Rüzgar enerjisi hem Türkiye’de, hem de Dünya’da artan bir önem sahiptir. Daha ucuz maliyetli olması ve yenilenebilir özelliği, bunda büyük etmen sahibidir. Rüzgar enerji santrali nerelere kurulur oldukça geniş olup, kullanım alanlarından bazıları şöyledir;
- Taşımacılık sektöründe
- Su depolama alanlarında
- Şarj sistemlerinde
- Bahçe aydınlatmasında
- Soğutma sistemlerinde
- Tahıl öğütme sistemlerinde
- Su depolama alanlarında
Rüzgar enerjisi projeleri gerçekleştirilirken türbinler üzerinden hareket edilir. Zira elektriği sağlayan başlıca etmendir. Oldukça basit ve masrafsız bir sistem olup, geniş çaplı elektrik üretimi yapabilir.
Rüzgar Türbinleri Nasıl Çalışır?
Rüzgar enerji santrali çalışma prensibi türbinlere dayanır. Hareket halinde olan rüzgar sistemin kanatlarına geldiğinde dönmesini sağlar. Böylece kanatlar rotorda kinetik enerjiyi, mekanik enerjiye çevirir. Ardından da rotor milinin dönme hareketi hızlandırılıp, gövdede bulunan jeneratöre gönderilir. Elektromanyetik indüksiyon sayesinde ardından elektrik elde edilir.
Bu türde enerji ardından transformatörler yardımıyla arttırılır. Akülerde toplanmak veya alıcılara iletmek suretiyle ulaşımı sağlanır. Türbinlerin tasarımı, rüzgarı yakalaması için özel hazırlanır. Burada özellikle maksimum havayı yakalamasına öncelik verilir. Zira böylece üretilen elektrik de yükselir.
Günümüzde rüzgar türbinleri incelendiğinde 2 veya 3 kanatlı sistemler görülür. 2 kanatlı türbinler, esasta daha yüksek verim sağlar. Zira az pervane olması rüzgarın akış hızını yükselterek, dönmeleri arttırır. Lakin söz konusu türbinlerde dengeyi sağlamak da bir meseledir.
Dolayısıyla hem denge, hem de elektrik üretimi sağlamak için özel amortisörler ile özel hazırlanmış HUB’lar gerekir. Bu durum doğal olarak maliyeti de yükseltir. Bu nedenle günümüzde kullanılan çoğu türbinin 3 kanatlı olması, mühendisliğin bir gereğidir. Eğer bir istisna meydana gelmezse, ticari kapsamda olan rüzgar türbinleri 3 kanatlı hazırlanır.
Böylece daha düşük maliyete, daha fazla elektrik üretimi de mümkün olur. Sistemde her 120 derecelik dönüşte, elektriğin elde edilmesi gerekli tork sağlanır. Ancak kanat sayısı artarsa, verim artmanın aksine azalır.
Bu durumda her ne kadar daha fazla rüzgar çarpsa da, daha fazla dönme ve tork artışına sebep olmaz. Rüzgar türbinleri nasıl çalışır üzerine sistemde 3’den fazla kanat olması, her kanadın arkasından gelenin havasına engellemesine sebep olur. Böylece pervanelerin arasında akış yetersiz hale gelir.
Dolayısıyla pervane sayısının 3’ten yüksek olması durumunda dönüş hızı da azalır. Doğru orantılı biçimde üretilen elektrik de az olur.
Rüzgar Türbini Nasıl Kurulur?
Rüzgar enerji santrali kurulumu oldukça pratik bir yapıya sahiptir. İlk olarak ön etütler, rüzgar kaynak değerlendirme çalışmaları yer alır. Bu kapsamda saha seçimi gerçekleştirilir. Ancak burada alanın hava potansiyeli de ölçülmelidir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bazı faktörler de vardır. Bunlar,
- Rüzgar hızı,
- Arazi yapısı,
- Trafo merkezine uzaklık gibi maddelerdir. Bunların hepsi uygun olmalıdır.
Kurulum genel hatlarıyla şöyle yapılır;
- Rüzgar türbin sahasına ulaşmak için gerekli yolların hazırlanması
- Türbin bölgesinde kazı çalışmaları gerçekleştirilmesi
- Temellerin atılması ve kulenin üzerine gelecek çelikten tabanın hazırlanması
- Trafo ile ilk kule parçasının konumlandırılması
- Nacelle ile tüm kule parçalarının montajı
- Pervanelerin montajı ve kuleye eklenmesi
- İletişim ve kablo tesisat düzenlemeleri
Her yükseklikte rüzgar hızı farklılaşacağı için, işlemlerden önce yükseklik bazında da değerlendirmeler yapılır. Ayrıca Rüzgar türbini kurulumu yapılacak alanda, pürüzlülük kat sayısı da minimum olmalıdır. Zira bu değer arttıkça, alınan verim düşecektir.
Ayrıca GSM şebekelerinin durumu, yerleşim yerlerine uzaklık da önemlidir. Enerjinin nakliyatı sırasında söz konusu kayıplar da göze alınmalıdır. Bu çerçevede trafolara olan uzaklık arttıkça, alınan verim de düşer.
Rüzgar Enerjisi Proje ve Uygulama
Rüzgar enerjisi proje ve uygulama üzerine firmamız, profesyonel bir şekilde sistemlerin kurulumunu gerçekleştirir. Yatırım yapmak istediğiniz bölgede ayrıntılı bir çalışma yapılarak, en iyi konumun tespiti yapılır.
Burada arazinin uygunluğu, trafolara yakınlık ve diğer maddelerin hepsine önem gösterilir. Başlangıç aşamasında ön hazırlıklar ve tespitler tamamlandıktan sonra, yolların ve temellerin hazırlanması gibi ilk işlemlere başlanır.
Bünyemizde bulunan uzman mühendisler ve teknik kadrolar, projelendirme işlemini başından, sonuna kadar aynı dikkat ve titizlikte yürütür. Mümkün olan en kısa sürede sonlandırma amacıyla hareket edilmekte olup, uygun fiyatlarla tamamlanır.
Eğer sizin de rüzgar enerji proje çalışma ve yatırımlarınız söz konusuysa, ana sayfamızın sağ üst köşesindeki “iletişim” linkinden telefon numaralarımızı bulabilirsiniz. İstediğiniz detayları ve bölgeyi bize aktararak, bir değerlendirme yapabilir, en iyi verimi nasıl alacağınızı tespit edebilirsiniz.